ایردیوم چیست
#1
سلام دوستان اینجا بحث سرماهواره ها است میخوام یه چیز کلی دربارشون توضیح بدم و چی هستن لطفا سوالاتتون مربوط به بحث باشه

تشکر
پاسخ
#2
خب اول کاری بگم که یکی از مشکلات منجمین آماتور عدم آگاهی از پدیده ای به نام درخشش ایریدیم (Iridium Flares) است که با شهاب ها اشتباه گرفته می شوند و باعث خطاهای بسیاری می شوند.

آشنایی با درخشش ایریدیم: زمانی که ماهواره ها در مدار به دور زمین در گردشند نور خورشید را منعکس می کنند که این انعکاس نور ممکن است به سوی چشمان ناظر باشد که حتی با قدر بسیار کم برابر ۷- نیز ممکن است مشاهده شوند.
برای رصد درخشش ایریدیم می توانید از روشی که در پایین شرح داده ام استفاده کنید.

ابتدا به سایت :Heavens-Above بروید سپس محل زندگی خود را تعیین کنید.(برای اینکار اینجا کلیک کنید سپس نام شهر خود را در قسمت Search String بنویسید و در مرحله بعد روی submit کلیک کنید در صفحه ای که باز می شود نام شهر خود را با توجه به استانی که در آن واقع است انتخاب کنید با این کار به صفحه اصلی باز می گردید.)

برای مشاهده زمان محل درخشش در قسمت Satellites روی next 24 hrs یا next 7 days کلیک کنید که گزینه اول برای ۲۴ ساعت آینده است و گزینه دوم برای یک هفته آینده است.

فقط لطفا به این نکته توجه کنید که زمان نمایش داده شده زمان محلی است.
پاسخ
#3
البته در تکمیل این بحث باید این نکته را هم در نظر گرفت که : درخش ایریدیم مربوط به همه ی ماهواره ها نیست ، بقیه ی ماهواره ها بغیر از 77 ماهواره ی ایریدیم که در مدار قرار دارند ، درخشش ندارند ، بلکه فقط در اسمان با قدری ثابت دیده می شوند و رد می شوند ، اما 77 ماهواره ی ایریدیم که قبل از درخش ایریدیم قدر کمی دارند ، در هنگامی که نور خورشید را بازتاب می کنند ، قدر انها به -8 در مرکز بازتاب می رسد ، و در کناره های نوار بازتاب تا -1 پایین می اید.


(ضمنا یک نکته ی جالب ، دلیل نام این ماهواره ها که اسمشان "ایریدیم" است ، این است که تعداد این ماهواره ها 77 تاست ، یعنی دقیقا عدد اتمی عنصر ایریدیم!!!)
پاسخ
#4
چندتا عکس هست که لازم دونستم نشونتون بدم کمکتون میکنه




[عکس: Iridium_53_Flare.jpg]






[عکس: img_0060_ed_fw.jpg]






[عکس: iridium---.jpg]
پاسخ
#5


راهنماي استفاده از جداول :

در جداول مربوطه درخشش ايريديوم براي شهر هاي تهران و مشهد و رشت و شيراز و تبريز در سال 1385 پيش بيني شده است. طول و عرض جغرافيايي درنظر گرفته شده براي اين شهر ها به قرار زير است :

نام شهر


طول جغرافيايي


عرض جغرافيايي

تهران


51/4358 E


7061 /35 N

مشهد


59/6127 E


2877 /36 N

رشت


49/5901 E


2784 /37 N

شيراز


52/5555 E


6168 /29 N

تبريز


46/2885 E


0808 /38 N

حداكثر ارتفاع خورشيد °5- و حداقل ارتفاع ماهواره °10 در نظر گرفته شده است . به اين نكته توجه كنيد كه هر چه فاصله شما از اين شهر ها بيشتر باشد اعداد محاسبه شده از مقدار واقعي دور تر مي شوند.

تاريخ:

تاريخ درخشش ماهواره را بر حسب تاريخ مرسوم ايران(هجري شمسي) نشان مي دهد . گاهي اوقات ممكن است چندين درخشش ايريديوم در يك روز رخ دهند.

زمان:

زمان را دقيقاً هنگامي كه نورانيت درخشش به مقدار ماكزيمم مي رسد ، مشخص مي كند. سعي كنيد قبل از شروع به رصد ايريديوم ساعت خود را با زمان رسمي به طور دقيق تنظيم كنيد (اين امر ضروري است زيرا اكثر درخشش هاي ايريديوم به قدري سريع اتفاق مي افتند كه اگر شما كمي در محاسبه زمان اشتباه كنيد امكان دارد آنها را از دست بدهيد) . براي پيشگيري از اشكالات احتمالي پيشنهاد مي شود كه از چند دقيقه زودتر از زمان درخشش آماده رصد باشيد. توجه داشته باشيد كه تغيير ساعت رسمي كشور در محاسبات لحاظ شده است.

سمت:

زاويه بين راستاي جرم سماوي با نقطه شمال كه از شمال سماوي در جهت شرق اندازه گيري مي شود.

ارتفاع:

ارتفاع واژه اي براي توصيف فاصله يك شيء در بالا يا پايين افق در فضا است كه با زاويه اندازه گيري مي شود . ستاره اي كه در بالاي سر ما واقع است ، ارتفاعي معادل 90 درجه دارد. ارتفاع اجسام در افق صفر است.

قدر(درخشندگي):

ماكزيمم نورانيت تخمين زده شده از درخشش ماهواره را بر حسب مقياس قدر استاندارد نجومي نشان مي دهد . اين يك مقياس لگاريتمي است و لازم است توجه داشته باشيد كه اعداد كوچكتر، درخشندگي هاي نوراني تري را نشان مي دهند. اين مقياس به گونه اي تعريف شده كه 5 واحد اختلاف در آن نورانيتي با 100 مرتبه بيشتر را نشان مي دهد. بنابراين درخششي با قدر 7- ، 100 مرتبه پرنور تر از درخششي با قدر 2- است . به عنوان مقايسه درخشان ترين ستاره آسمان (سيروس) داراي قدر 5/1- است ؛ سياره زهره (پرنورترين جسم ستاره مانند) مي تواند تا قدر 6/4- برسد و ماه كامل قدري به بزرگي 7/12- دارد. لطفاً به خاطر داشته باشيد كه اين تخمين ها از قدر ، تقريبي هستند و تحت تاثير خطاهاي ناشي از حالت ماهواره و موقعيت راصد قرار دارند. Km 10 اختلاف در محل راصد روي زمين بسادگي مي تواند عامل وقوع تا چند درجه خطا در قدر پيش بيني شده باشد. توجه كنيد كه در جدول هاي زير تنها ماهواره هايي كه درخشندگي پرنور تر از قدر 3- دارند ثبت شده اند.

شماره ماهواره:

در اين قسمت شماره ماهواره هايي كه توليد درخشش كرده اند ثبت شده است. ماهواره هايي كه با حرف IR مشخص شده اند همگي از خانواده ايريديوم هستند. گروهي ديگر كه با حرف T مشخص شده مربوط به ماهواره هايي هستند كه به علت داشتن نقص فني ديگر قابل استفاده نيستند و در فضا به حال خود رها شده اند. حرف T در جلوي آنها مخفف Tumbling Satellite به معني ماهواره هاي معلق و سرگردان است. عملاً اين نوع درخشش ها به علت پرنور بودن بيشتر جلب توجه مي كنند. هر يك از اين ماهواره هاي ايريديوم سرگردان مشخصه بازتابشي مخصوصي دارند. بعضي با دوره تنها 1 ثانيه مي درخشند در حالي كه بعضي ديگر هر 40 ثانيه يكبار ايجاد درخشش مي كنند. از آنجايي كه آنها ديگر توسط ايستگاه هاي زميني كنترل نمي شوند در بعضي موارد رفتار هاي پيش بيني نشده اي از خود نشان مي دهند. عمليات رها سازي ماهواره به حال خود مي تواند به وسيله مكانيزم هاي مختلفي ايجاد شود اما رايج ترين آن خارج كردن گاز از درون آْنهاست. معمولاً از اين سازوكار براي ماهواره هاي از كارافتاده كه هنوز كمي سوخت در مخازن آنها باقي مانده ولي موتورشان خاموش شده ، استفاده مي شود. گاهي اوقات خارج كردن سوخت به دليل كاهش خطر انفجار ماهواره است كه سبب ايجاد قطعات خطر ساز براي ساير ماهواره ها مي شود. با از كار افتادن يك ماهواره ماهواره هاي يدكي جاي آنها را پر مي كنند. در اين حالت شماره ماهواره ها تغيير مي كند. به عنوان مثال ماهواره ايريديوم 14 بعد از اينكه به علت بروز اشكالات مخابراتي از دور خارج شد ماهواره T 914 خوانده مي شود در حالي كه ماهواره يدكي آن يعني ايريديوم A 14 اكنون تحت عنوان ماهواره ايريديوم 14 فعاليت مي كند

منبع:انجمن علمی نجم شمال
پاسخ


پرش به انجمن:


کاربران در حال بازدید این موضوع: 1 مهمان