تالار گفتگو ستاره‌شناسان
طیف سنجی ستاره ای - نسخه قابل چاپ

+- تالار گفتگو ستاره‌شناسان (https://www.astrotalk.ir)
+-- انجمن: اخترفیزیک و کیهانشناسی (https://www.astrotalk.ir/forumdisplay.php?fid=9)
+--- انجمن: اخترفیزیک رصدی (https://www.astrotalk.ir/forumdisplay.php?fid=59)
+--- موضوع: طیف سنجی ستاره ای (/showthread.php?tid=939)



طیف سنجی ستاره ای - abadanastro - 08-29-2009

پیرو بحث ستاره شناسی محض امروز تصمیم گرفتم مبحث جدیدی از اختر فیزیک رو شروع کنم

لطفا همراهی بفرمایید .


طیف سنجی ستاره ای - abadanastro - 08-29-2009

سه اصل کیرشهف برای تحلیل طیف سنجی که آروینی می باشد ، به صورت زیر است :
اصل اول
یک جامد تار گرم ، یا مایع یا گازی که تحت فشار زیاد باشد ، طیف پیوسته گسیل می کند .
اصل دوم
یک گاز داغ تحت فشار کم (بسیار کمتر از فشار اتمسفر ) یک سری خطوط روشن در زمینه سیاه تولید می کند . به چنین طیفی ، خط روشن یا طیف گسیلی می گویند . تعداد و جایگاه خطوط روشن به ترکیب شیمیایی منبع بستگی دارد .
اصل سوم
وقتی که یک منبع نور که طیف آن پیوسته است ، به گازی که دما و فشار آن پایینتر است تابیده می شود در طیف پیوسته ، یک سری خطوط تاریک ظاهر می شود که در آن بر هم نهاده شده است . به این نوع طیف ، خط تاریک یا طیف جذبی می گویند . تعداد و جایگاه این خطوط به ترکیب شیمیایی گاز سردتر بستگی دارد .

------------------
منبع : کتاب اختر فیزیک مقدماتی ، نوشته بابک کبیری منش


طیف سنجی ستاره ای - abadanastro - 08-30-2009

خطوط درخشان در طیف گسیلی گاز در همان طول موج هایی ظاهر می شود که خطوط تاریک در طیف جذبی همان گاز . برای جسم گرم گداخته که به وسیله ی یک گاز زمینه احاطه شده است ، خطوط جذبی در طیف دیده می شوند ، اگر گاز زمینه سردتر باشند . اگر گاز زمینه گرم باشد ، گاز زمینه خطوط گسیلی را در همان طول موج ها گسیل میکند .
با مقایسه الگوهای خط طیف مشاهده شده در آزمایشگاه با خطوط طیفی ستارگان ، با استفاده از اصول کیرشهف می توانیم ترکیب عنصری ستارگان را تعیین کنیم . ترکیب شیمیایی ستارگان به طور عمده یکسان می باشد .
فرانهوفر در قرن هجدم 784 خط تیره پیدا کرد ( با استفاده از توری پراش ) . این خطوط ، خطوط فرانهوفر نامیده شدند.
اختر فیزیکدانان امروزه هزاران خطوط جذبی در طیف خورشید یافته اند . با استفاده از اصول کیرشهف وجود 67 عنصر در خورشید آشکار شده است . عنصر He ابتدا در خورشید کشف شد ، که در ابتدا بصورت یک خط ناشناخته در خورشید یافته شد ، چون با خطوط طیفی در زمین قابل مقایسه نبود . 40 سال بعد این عنصر در زمین کشف شد .

------------------
منبع : کتاب اختر فیزیک مقدماتی ، نوشته بابک کبیری منش


طیف سنجی ستاره ای - Owl - 08-31-2009

مخالف اسپم اعلام كردن اين اسم هستم! هر شخص بايد منبعي مطالعاتي خود را بيان كند. اين جزو منشور اخلاقي علم است و اينجا كه صرفاً به عامه فهم است و توضيحاتي بنا به دانسته‌ها و خوانده‌ها بيان مي‌شود بايد با ذكر منبعي قابل نقد باشد. در بخش نقد كتاب دقيقاً حالت موازي ايجاد كرديم كه منابع دست كم قابل دسترس و مرجع بچه‌هاي نجوم قابل نقد و بررسي باشد. در نقد هم كوتاهي نمي‌كنيم. عنوان نكردن منبع بي‌ارزش بودن يا غيرقابل ارجاع و اعتماد بودن نوشته را مي‌رساند. اين گزارش را به شخصه وارد نمي‌دانم به عنوان اسپم.


طیف سنجی ستاره ای - Owl - 08-31-2009

Belder نوشته: اختر فیزیک که همش وهم و خیاله!!!!!!!!!!!


خير! اخترفيزيكي كه روي هوا بيان شود اخترفيزيك نيست! شبه علم است و احتمالا از متافيزيك عرفاني سرچشمه گرفته!!؟ اين شاخه از علم يكي از معدود شاخه هايي است كه بخش تجربي ان بسيار پيشرفت داشته و گاهي چند گام از بخش نظري جلوتر بوده. نبايد با نقد نگارش عامه فهم در اخترفيزيك اشتباه گرفت. البته چون منظور از توهم رو متوجه نشدم كه ارجاع به چه مطلبي بوده كلي نوشتم. اخترفيزيك اين روزها شاخه هاي بسيار تخصصي دارد كه حتي اثرشان را در صنعت هم ديديم!!
تنها شاخه‌اي است كه به طور مستقيم باعث پيشرفت در علوم مختلف و تحقيقات شاخه‌هاي ديگر فيزيك شد.


طیف سنجی ستاره ای - abadanastro - 08-31-2009

ذکر منبع در هر دو پست به این دلیل بود که ممکن است جهت تکمیل این مبحث از دیگر کتب هم یاری گرفته شود .
در هر صورت از راهنمایی شما سپاسگذارم


طیف سنجی ستاره ای - abadanastro - 09-02-2009

شدت یا قدرت خط طیفی در طیف ستاره به دمای ستاره بستگی دارد . برخی خطوط طیفی به نوارهای مشخص طول موج تقسیم می شوند ، که به علت سطوح انرژی مولکولی است . برخی دیگر تحت اثر زیمان که به علت وجود میدان مغناطیسی است ، تقسیم می شوند .
اگر الکترونی در یک انتقال در داخل اتمی که جزئی از مولکول می باشد به حالت بر انگیخته ی انرژی برود ، آن گاه انرژی های لرزشی و دورانی تغییر می کند ، هر چند برای مقادیری بسیار کوچک . این آن اثر را دارد که انرژی انتقالی الکترون را به تعداد زیادی انرژی هایی که در نزدیکی یکدیگر واقع شده اند ، تقسیم می کند . این باعث ایجاد طیف مولکولی می شود .
شکل خطوط طیفی به علت اثرات برخوردی ، دوپلری و دورانی پهن می شوند . از این پدیده ها ، اختر فیزیکدانان می توانند اطلاعاتی درباره ی فشار گاز ، سرعت ذره ها و دوران ستاره ها به دست آورند .


[عکس: 1251989687.jpg]

A - طول موج
B - پهن شدگی برخوردی
C - پهن شدگی دوپلری
D - مرکز خط طیفی
E - % نور تراگسیلیده