چرا آسمان آبی است؟
#1
رنگ آسمان ناشی از این واقعیت است که نور با ذراتی که به آنها برخورد می کند(در این مورد،مولکولهای گازی که جو زمین را تشکیل می دهند)برهم کنش دارد.اثر این فرآیند،به نام پراکندگی ، برنوری که به ذره برخورد می کند این است که جذب می شود و سپس در تمام جهات باز می تابد.دو عامل،طول موج نور و اندازه ذره ای که نور با آن برخورد می کند،در این فرآیند دخالت دارند.بنابر فانون پراکندگی ریلی،اگر اندازه ذره کمتر از طول موجهای کوتاهتر را بهتر و بیشتر از طول موجهای بلندتر پراکنده می کند.تمام رنگهای نور تا حدی پراکنده می شوند،اما اگر همان مجموعه ذرات را از پهلو نگاه کنیم، نوری را خواهیم دید که آن مجموعه پراکنده کرده است.(که عمدتا" نور آبی است)غروب سرخ رنگ نتیجه دیگری از پراکندگی است.به هنگام غروب که خورشید ظاهرا" به طرف افق حرکت می کند،نور آن باید از مواد بیشتری که جو را تشکیل می دهند،بگذرد.در این حال،چون مولکولهای موجود در جو نور آبی را بیشتر از نورهای دیگر پراکنده می کنند،رنگهایی که در امتداد خط دید ما در جو نفوذ می کند،،رنگ آبی کمتری دارند؛از این رو ما رنگهایی را که مایه سرخ آنها بیشتر است می بینیم.بنابراین پدیده هایی را که فلق و شفق می نامیم نتیجه پراکندگی نور بوسیله مولکولهای موجود در جو است.ماه،بر خلاف زمین فاقد جو است ، و بنابراین آسمان آن رنگ ندارد و بهتر است بگوییم که سیاه است.وقتی خورشید در هر جایی از سطح ماه غروب کند، آنجا بلافاصله تاریک می شود و این تغییر با افت شدید دما همراه است.


نوشته شده توسط:مسعود سمنانی
پاسخ
#2
بسیار عالی.
یک نکته رو هم اضافه کنم که پراکندگی «رایلی» به ‌صورت ریاضی به این شکله که شدت نور برابر وارون توان چهارم طول موج نور فرودی است.
Science is a way of trying not to fool yourself. The first principle is that you must not fool yourself, and you are the easiest person to fool. Richard Feynman
پاسخ


پرش به انجمن:


کاربران در حال بازدید این موضوع: 1 مهمان